Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Παρουσίαση βιβλίου:«Κρητών ΠΑΙΔΕΙΑ - Η παιδεία στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη - Η περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου».


«Κρητών ΠΑΙΔΕΙΑ
 - Η παιδεία στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη - Η περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου».



           

Ένα ξεχωριστό βιβλίο απόρροια μιας μακροχρόνιας δουλειάς, παρουσιάζεται την Τρίτη 2 Απριλίου, στην αίθουσα "Ανδρόγεω" του Δήμου Ηρακλείου, στις 8 το βράδυ. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", "Νίκος Καζαντζάκης" και "Φαιστός" και ο Σύλλογος Βιαννιτών Ηρακλείου "Ο Πατούχας".


Πρόκειται για το βιβλίο του συναδέλφου Μανόλη Μακράκη «Κρητών παιδεία - Η παιδεία στην τουρκοκρατούμενη και αυτόνομη Κρήτη - Η περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου». Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Μάνος Σαββάκης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο προϊστάμενος των ΓΑΚ Ηρακλείου Μανόλης Δρακάκης και η σχολική σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Μαρία Δρακάκη. Θα προβληθούν μέσω ψηφιακού δίσκου δεκάλεπτης διάρκειας, πλαισιωμένου με επιλεγμένη κρητική μουσική, φωτογραφίες του βιβλίου. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο δημοσιογράφος Λευτέρης Βαρδάκης.


Ο καλός συνάδελφος παρουσιάζει μια επιστημονικά θεμελιωμένη και τεκμηριωμένη εργασία, εκπληρώνοντας ίσως μια πνευματική υποχρέωση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης στο νησί μας.


Στις 684 σελίδες του βιβλίου, με τις 1.000 σημειώσεις και τις 495 φωτογραφίες, προσφέρεται στον αναγνώστη μια «ζωντανή» εικόνα, όχι μόνο για την εκπαίδευση στο νησί, αλλά και για τη ζωή και την καθημερινότητα στην Κρήτη τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η εκπαιδευτική πραγματικότητα στην Κρήτη, διατρέχει μέσα από την παράθεση αδημοσίευτων γραπτών τεκμηρίων, την ιστορία της εκπαίδευσης στο νησί εστιάζοντας στην πόλη του Ηρακλείου και κυρίως στην περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, όπου υπάρχει παράθεση στοιχείων για την ιστορία των σχολείων κάθε οικισμού…


Η επιλογή του χρόνου και του χώρου τα οποία διαπραγματεύεται ο συγγραφέας δεν είναι τυχαία. Η ύστερη περίοδος της Τουρκοκοκρατίας, αλλά και η περίοδος της Αυτονομίας είναι εποχές που σημάδεψαν την πορεία του Κρητικού Ζητήματος. Είναι η περίοδος που μπαίνουν οι βάσεις και για το εκπαιδευτικό σύστημα. Στόχος της έρευνας είναι να φωτίσει την εκπαίδευση μέσα από την ιστορική και την κοινωνική εξέλιξη της περιοχής, και όχι ξεκομμένα από τον κοινωνικό περίγυρο και τη δράση των κοινωνικών ομάδων. Επίσης με τη μελέτη αυτή, παρουσιάζεται η δράση ενός αλύτρωτου τμήματος του ελληνισμού, μια δράση που επηρέασε την πολιτική της ελεύθερης Ελλάδας, σε χρόνια αρκετά κρίσιμα.

Ζαχαρίας Καψαλάκης
Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κρήτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου